Преди да си купим NVR (Network Video Recorder) (версия 1)

На пазара се предлагат какви ли не NVR устройства, но голяма част то тях не поддържат важни функции, които в даден момент обезсмислят до някаква степен използването на устройства за запис на видео от мрежовите камери (IPC)

Няколко неща, с които е добре да се съобразим преди да си купим NVR:

  • Ако наистина искаме да имаме винаги точно време е добре NVR да поддържа NTP. Повечето китайски NVR устройства не поддръжат този протокол.
  • За да имаме наистина добра съвместимост между NVR и мрежовите камери е добре да проверим какви протоколи поддържат камерите и NVR. Важното, е че ако имаме камерите, които поддържат ONVIF 2.4 е добре и NVR да поддържа ONVIF 2.4. Затова изрично попитайте изрично дали този NVR поддържа версия 2.4. По-голяма част от китайските, които нямат марка  поддържат само ONVIF 2.0. Което от своя страна може да доведе до неправилната работа с част от функциите поддържани от камерата (Например: Да не можем през NVR да настроим зоните за прихващане на движение. )
  • Другата важна функция, която трябва да имаме е възможност за запис на видеото преди дадено събитие (pre record). Това ще ни позволи да видим събитие, което се е случило доста бързо, защото ще имаме около (30 секунди преди събитието). Тази функция не се поддържа от голям брой безименни NVR. В повече случай времето е между 1 и 30 секунди)
  • При избиране на NVR в зависимост от броя камерите, които ще свързваме е необходимо проверим дали при поддържаната резолюция на запис се поддържат  поне 25кадъра/секунда. В повечето случай при евтините NVR броя на кадрите намаля пропорционално на включените IP камери. при максималната обявена резолюция.А при други изобщо не е написано. Затова, преди да купите може да попитате с какъв процесор е съответния NVR (В  повечето случай използваните процесори са HI3515, HI3520, HI3535) И след една бърза консултация с документацията от производителя разбираме кои процесор кое и до колко може да поддържа.
  • Доста от българските продавачи на NVR пишат, че NVR има 2G или 4G RAM, но всъщност това НЕ СА 2GB или 4GB RAM, а 2048MBIT или 4096MBIT, което разделено на 8 прави = 256MB и 512MB :)
  • Следващото важно нещо е поддръжката за настройка и гледане през браузъра. Повечето поддържат САМО Internet Explorer и гледане през Firefox, но трябва да имате инсталиран Quicktime player… И ако сте преминали изцяло на Linux, то ще трябва да правите хакове за да може да си конфигурирате NVR :)
  • Ако сте решили да използвате китайски NVR то е добре да го отделите в отделна мрежа и да филтрирате telnet ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, защото всички те имат фабрично зададени пароли за telnet достъп, които НЕ МОГАТ да бъдат променени(или от самия NVR да спрем telnet ) и ако сте с публичен IP адрес то рискувате да станете част от botnet мрежа или просто да компрометират NVR :) 90% от паролите са известни и написани из форумите… А тези, които не са лесно могат да бъдат „извадени“ от firmware на доставчика.
  • Следващото важно нещо е достъпването на NVR от Internet да става чрез https. Противен случай рискуваме да даден достъп на трети лица.

Статията е изцяло с информативна цел. При неточности ми сигнализирайте за да бъдат коригирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *