Смяна на firmware на linksys WRT150N

1. Защо се налага да му сменим firmware на този рутър ?!  Ами защо, защото firmware, които идва с този рутър не работи много стабилно, а и няма опции, които на новия ги има, а тои е dd-wrt .

2. Вземаме рутъра (linksys WRT150N поддържат се и 2те хардуерни версии(v1 и v1.1).   Включваме го и изчакваме 1минута за да зареди операционната система и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО го ресетваме с бутончето отзад.  След като се е ресетнало логваме се  в него ( След като се е ресетнал IP-то по подразбиране е 192.168.1.1 със маска 255.255.255.0, но ако сме дали на мрежовата ни карта да си взема автоматично адрес няма да имаме проблем, защото рутъра ще ни да адрес, и ще можем да се логнем в 192.168.1.1)

По подразбиране паролата на linksys e admin, и не се попълва username.  След като сме се логнали отиваме на менюто „Administration“ и от там се насочваме към менюто „Firmware Upgrade

Вече сме там :) Сега трябва да идем на сайта на dd-wrt и от там си сваляме първо dd-wrt.v24_mini_generic.bin след това dd-wrt.v24_std_generic.bin . След като сме свали ли и двете

от менюто, което избрахме (Firmware Upgrade) даваме browse и избираме файла dd-wrt.v24_mini_generic.bin след като сме го избрали даваме „Start Upgrade“ и чакаме… Докато чакаме не пипаме нищо и се надяваме, че няма да спре тока … Между другото,  след като сложим новия firmware гаранцията ни отпада.

След вече сме с мини версията на dd-wrt е хубаво да направиш един пълен RESET на устройството преди да качим „standart“ версията. А това става като натиснем бутончето, което се намира до захванващия конектор.Чакаме известно време и отново достъпваме router-а на адрес http://192.168.1.1 ( Вече ще се появи начална страница на router-a :) Намираме администрацията ( там ще ни попита за username и паролата .. Съответно те са username: root password: admin. Влезнали сме вече … от там вече в менюто трябва да изберем, че искаме да правиш „Firmware Upgrade“, и горе ще видим има меню, в което ни пита какво да стане след като мине успешно обновяването на firmware . Там ще кажем, че искаме да бъде върнат в настройки по подразбиране.

След като мине смяната на версията от mini към standart отново е хубаво да върнем router-a в настройки по подразбиране чрез бутончето.

След като го направим вече може да използваме по-голяма функционалност на нашия Linksys wrt150N

Това е то :)

Ако имам пропуски се извинявам и моля, да бъда коригиран.

12 thoughts on “Смяна на firmware на linksys WRT150N”

  1. здрасти , а как от dd_wrt 23 да флашна до DD_wrt 24 , опитвах кво ли не и не и не остава си 23 изписва ми че е ОК демек флашнато рестартвам рутера и си е пак 23

  2. Здрасти,
    Какъв е рутъра?
    Върна ли му фабричните настройки преди да го флашваш?

  3. здрасти , ами рутера е Линксис ВРТ54Г , не съм връщал фабричните настройки преди да го флашвам , направо му давам firm upgrade посочвам новия файл с дд24 , то го цъка и ми казва че е ок после му отмятам след смяната да ги върне , рестартирам и па е 23 , ще опитам и с връщане преди да дам upgrade , дано се получи . Проблема е нещо с DHCP то на 23 имам VOIP закачен за него с пуснато DMZ съответно за него с рестарт на рутера или VOIP a работи известно време и после няма телефон а индикациите на устройствата са като че ли няма проблем , но като цяло основния ми въпрос е да знам как да си върна фабричния софтуер гаден или не май си е тестван и години наред досега не е имало проблем с това да дава ip na VOIPa и да си работи безпроблемно , сега съм сложил статични настройки на комп и VOIPа като съм изключил DHCP то пък ще видим докога ще работи без да зацикли. Все пак ако имаш идея и възможност ми опиши процеса за възтановяване на заводския софтуер, Благодаря сърдечно .

  4. Проблема е решен , изглежда е трябвало да се направи ресет 30/30/30 след което да се ъпдейтва с дд версия 24.

  5. а за wrt160n как става и губят ли се настроиките на доставчика

  6. Ами да губят се всички настройки на доставчика, но може да си ги препишете преди да му направите пълен ресет.
    А дали става зависи от това, коя revision e рутъра.
    За Linksys WRT160N 1.0/1.1 става, за 2 е в процес на разработка, а за 3 не става още.

  7. мерси за отговора , значи пише Firmware Version: v1.53.0Dec 19, 2007
    ако става стъпките са както на 150н така ли ?

  8. Не е това, Погледни долу какво пише на самия рутър. Но като гледам сигурно ще стане, защото е от старите.

  9. Привет. Току що флашнах и съм много доволен. Благодаря много за ценните съвети! Имам още един въпрос. Понеже на предишния фърм си бях направил юзърите в мрежата да си имат статични IP-та и сега ми се иска да направя същото, но нещо не откривам тази опция. Ако знаеш къде точно да е открия ще съм много благодарен.

    Искрено благодаря

    Жоро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *